Jos epäilee lapsellaan tai itsellään aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, on tärkeää selvittää asiaa tarkemmin ja hankkia asianmukaista apua. Asiaa voi lähteä selvittämään esimerkiksi julkisen terveydenhuollon kautta (esim. omalääkäri, koululääkäri, työterveyslääkäri) tai yksityisen lääkärin kautta. Lääkäriltä voi saada lähetteen tarkempiin tutkimuksiin, jotka pitävät sisällään muun muassa haastatteluja, kyselylomakkeiden täyttämistä ja erilaisia testejä.
ADHD:ta diagnosoidaan sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Erikoissairaanhoidon apua tarvitaan, jos perusterveydenhuollon toimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi, tarvitaan tarkempaa erotusdiagnostista arviointia tai lääkehoidon aloittaminen ei onnistu perusterveydenhuollossa. Erikoissairaanhoidon lähete ohjataan joko lastenpsykiatrille, nuorisopsykiatrille, lastenneurologille, psykiatrille tai neurologille henkilön iän ja mahdollisten liitännäissairauksien mukaisesti. Joillakin yksityisillä lääkäriasemilla on myös erikoislääkäreitä ja moniammatillinen tiimi, jotka voivat yhteistyössä diagnosoida ja hoitaa ADHD:ta.
Oman asuinpaikkakunnan terveyspalveluista saa tarkempaa tietoa siitä, miten ADHD:n hoitopolku, diagnosointi, hoito ja sen seuranta on järjestetty alueellisesti.
Kenen puoleen voin kääntyä?
Omalääkäri/terveyskeskuslääkäri
Omalääkärin puoleen on luontevaa kääntyä ensimmäiseksi. ADHD:n diagnosointi ja hoitosuunnitelma on mahdollista tehdä joillakin terveysasemilla ja perheneuvoloissa. Useimmissa tapauksissa omalääkäri antaa kuitenkin lähetteen erikoissairaanhoidon lääkärille, joka on laajemmin perehtynyt ADHD:n diagnosointiin ja lääkehoitoon. Erikoislääkärin aloittaman lääkehoidon jatkoseuranta kuuluu useilla paikkakunnilla perusterveydenhuollon vastuulle.
Lastenlääkäri
Lastenlääkärit ovat erikoistuneet lastensairauksiin. Osalla lastenlääkäreistä on kokemusta ADHD:sta ja he voivat tehdä tarvittavan diagnoosin ja hoitosuunnitelman. Osalla lastenlääkäreistä on pätevyys tehdä alustava seulonta ja lähettää eteenpäin lastenpsykiatrille, lastenneurologille tai nuorisopsykiatrille muun oirekuvan mukaisesti.
Lastenpsykiatri
Lastenpsykiatrit ovat erikoislääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet lapsuuden aikaisiin psyykkisiin häiriöihin ja sairauksiin. ADHD-oireisen lapsen hoito ohjataan yleensä lastenpsykiatrialle, jos lapsella havaitaan psyykkiseen kehitykseen, käyttäytymisen ja tunne-elämän säätelyyn tai perheen kuormittuneisuuteen liittyviä oheishäiriöitä. Lastenpsykiatrit hoitavat hyvin usein esimerkiksi juuri ADHD:ta ja masennusta.
Lastenneurologi
Lastenneurologit ovat erikoislääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet lapsuudessa ja nuoruudessa esiintyviin neurologisiin häiriöihin ja sairauksiin. ADHD-oireisen lapsen hoito ohjataan usein lastenneurologialle, jos lapsella havaitaan esimerkiksi kielellisen kehityksen ja oppimisen vaikeuksia. Lastenneurologit hoitavat ADHD:n lisäksi muun muassa epilepsiaa, tic-oireita ja touretten syndroomaa sekä erilaisia kehityksellisiä häiriöitä.
Nuorisopsykiatri
Nuorisopsykiatrit ovat erikoislääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet nuoruuden aikaisiin psyykkisiin häiriöihin ja sairauksiin. ADHD-oireisen nuoren hoito ohjataan yleensä nuorisopsykiatrialle, jos nuorella havaitaan psyykkiseen kehitykseen, käyttäytymisen ja tunne-elämän säätelyyn tai perheen kuormittuneisuuteen liittyviä oheishäiriöitä. Nuorisopsykiatrit hoitavat esimerkiksi ADHD:ta, ahdistusta, masennusta ja käytöshäiriöitä.
Psykiatri
Psykiatrit ovat erikoislääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet aikuisten psyykkiseen terveyteen. Neuropsykiatrian yksiköissä työskentelevät psykiatrit ovat keskittyneet hoitamaan erityisesti ADHD:ta ja muita neuropsykiatrisia häiriöitä sekä niiden liitännäissairauksia.
Neurologi
Neurologit ovat erikoislääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet aikuisten neurologisiin häiriöihin ja sairauksiin.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäreiden tehtävänä on edistää koululaisten terveyttä, keskustella oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa sekä tehdä diagnooseja tai lähettää jatkotutkimuksiin. Toistaiseksi ADHD:n diagnosointi ei ole vielä kovin yleistä kouluterveydenhuollossa.